"Elindultunk vele és csak lestünk" - Török Andor, Szakmár

Török Andor nem egy, hanem két 4+2-es OROS CORNADO büszke tulajdonosa, de már a pályafutása kezdete óta dolgozik OROS adapterekkel. Ezúttal őt kértük, mondja el a véleményét a gépeinkkel kapcsolatban:

1990 környékén barátkoztam meg ezekkel az adapterekkel, akkor vettem meg használtan az első kombájnomat gabona adapterrel a Kiskunhalasi Állami Gazdaságból. A szakmári TSZ megszűnésekor pedig itt vettem rá egy használt OROS adaptert. Annak idején állítom, az ország nagyrészében OROS adapterek voltak. Egy-két Claas kombájnon láttunk elvétve gyári asztalt. Ez egy idős FKA adapter volt, mégis 7-8 éven keresztül arattunk vele különösebb hiba nélkül. Fejlődtünk, vettem egy 208-as Mega-t az Axiál használt gépesektől, de az adapterem nem passzolt rá. Akkor vettem először újonnan OROS adaptert, de zúzó nélkül. Akkor még valahogy nem volt igény erre a kukorica szártépőzésre. Arattunk még legalább 10 évet ezekkel az asztalokkal, eközben semmi bajunk nem volt az égadta világon. A láncokon húztunk, minden nap zsíroztunk. Később megjelent az OROS frontzúzós adapter és volt is szárzúzásra igény azoktól, akiknek bérbe arattunk. Vettünk még egy 208-as Mega-t használtan és akkor mindkettőre vásároltunk egy-egy OROS HSA adaptert.

Igen szép munkát végeztek, tetszett a gazdáknak, ezekkel sem volt különösebb problémánk. Egyedül csapágyat kellett cserélnünk a késmeghajtásnál, ki is szolgálták mindkét kombájnt. Teltek múltak az idők, hát megvettem az első Tucano-mat 2008-ban. Ennek erősebb volt a motorja, gyorsabban lehetett vele aratni, a HSA pedig 8 km-es sebességig dolgozott szépen. Így is 6-7 évet még elhúztuk ezekkel az adapterekkel.

Elérkeztünk a 2015-ös évhez és egy kiállításon találkoztam először az OROS CORNADO adapterrel, ami már magasabb sebességgel képes aratni. Szereztem pár telefonszámot, elmentünk, megnéztük, tetszett a munkája. Hozzáteszem, az ára is igen kedvező volt. Elindultunk vele és csak lestünk. Aszályos év volt, mégis teljes Linde kar állással bírtunk menni olyan 10-11-es sebességgel, gyönyörű munkája volt. Annyira megtetszett, hogy közben vettünk még egy Tucano-t, vettünk arra is megint egy OROS CORNADO adaptert. Azóta már van 650-es Lexionunk is, az egyik asztal átkerült rá. Az egyik adapterrel volt csak bajunk ahogy idekerült, pár nap után nem akarta összecsukni. Letelefonáltam, hoztatok még aznap este egy szelepet és megcsináltátok. Azóta működik különösebb hiba nélkül, késeken kívül mást nem kellett vennünk.

Vágtunk vele bio kukoricát is. Olyan fenyércirkos volt, hogy nem is látszott a kukoricának a sora. Ez se fogta vissza az adaptert, ugyanúgy 11-es sebességgel tudtunk vele aratni. Sőt, keresztbe is vágtunk vele és ott is változatlan a munkája. Gondolkodtam rajta, hogy veszünk megint újat, de hát minek cseréljem le őket, amikor nincs velük semmi probléma? Már most bizonyítottak ennyi év alatt. A szecskahossz olyan 5 cm környéki, a kukoricatarlóban szemet talán elvétve lehet találni. Amit ennek az adapternek tudnia kell, azt tudja. Csonktaposót vásároltunk rá 2-2 párat, hogy ne piszkálja a két szélén a gumikat a hegyes csuta. Az asztalon gyárilag rajta van az oldalmagasítás, így a csonktaposón kívül minden alapban benne van az adapterben ami kell. Még napraforgót is vágtunk vele méghozzá napraforgóbetét nélkül, 6-7 hektárt gond nélkül vitte.

© Linamar Hungary Zrt. OROS Division All Rights Reserved.

RÖVIDEN RÓLUNK...


KAPCSOLAT


KÖZPONTI IRODA

Linamar Hungary Zrt. - OROS

5900 HUNGARY - Csorvási út 27.

 Telefon: +36 68 514 600

 Fax: +36 68 514 692

 Email: oros@linamar.com